Historie

Begrafenisonderneming Stam is een familiebedrijf dat steeds van vader op (schoon)zoon is overgegaan.

 

De eerste aantoonbare beroepsmatige betrokkenheid van de familie Stam bij begrafenissen is geweest dat Willem Stam in 1864 is aangesteld als grafdelver op de toenmalig door de Hervormde Gemeente nieuw aangelegde begraafplaats aan de Lekdijk. In het timmerbedrijf van de familie Stam werden (in die tijd pas na een overlijden) ook grafkisten gemaakt. De functie van grafdelver is van vader op zoon op zoon overgegaan naar Jan Stam (1881-1961); zijn taak was ook om de letters op de grafstenen te verven.

 

Rond 1960 is zijn zoon Jacobus (Koos) Stam (1909-1979) begonnen met een begrafenisonderneming die via zijn schoonzoon Leendert Stam (1939-1999) is voortgezet tot de huidige onderneming onder leiding van Jacobus (Koos) Stam. Inmiddels is ook dochter Ellen Verloop-Stam bij de onderneming betrokken.

 

In 1962 is de algemene begraafplaats aan de Schoonenburglaan in gebruik genomen en in 1970 heeft de gemeente de bestaande kerkelijke begraafplaats aan de Lekdijk overgenomen. Het beheer van de begraafplaatsen is daarmee een gemeentelijke taak geworden.